Između ličnih frustracija i politike (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2019)
Polemika koja se posljednjih mjeseci vodi u Francuskoj oko zabrane pokrivanja žena na javnim mjestima izazvala je burne reakcije ne samo među muslimanima nego i drugokonfesionalnim demokratskim i onim strujama u cijelom svijetu. U atmosferi korištenja najrazličitijih metoda opravdavanja ove zabrane i reagiranja različitih intelektualnih, vjerskih i političkih slojeva, po strani nije ostala ni ugledna pariška izdavačka kuća Gallimard, koja je objavila kraću studiju autorice Chahdortt Djavann, pod nazivom “Dolje hidžab!”. Dotična autorica je rođena u Iranu, a posljednjih deset godina živi u Parizu, gdje je završila studij antropologije. U osnovi romansijerka, u ovaj svojevrsni književni poklič, pored čisto autobiografskih detalja, ona unosi toliko energije da već prve riječi čitaoca ostavljaju bez dvojbe oko karaktera i cilja samog rada.